Τεχνικές Βυζανινής Σπάθης

Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή αυτοκρατορία) στη χιλιόχρονη πορεία της ανά τους αιώνες, είχε αναπτύξει μια ανώτερη εκπαίδευση στα όπλα. Αυτό προήλθε απορροφώντας τεχνικές οπλομαχίας από τους λαούς που έρχονταν αντιμέτωπη αλλά και από λαούς που συμμαχούσε (Κουμανοί, Σέρβοι, Ρώσοι κτλ) ή την υπηρετούσαν ως μισθοφόροι(Γότθοι, Βίκινγκς, Γερμανοί κτλ). Ωστόσο η Βυζαντινή οπλομαχία είχε ως ρίζα της τις Ελληνό – Ρωμαϊκές τακτικές, που με τη χρήση αυτών, αλλά και προσθέτοντας κι άλλες από τους στρατούς που συναντούσε επιβίωσε τόσους αιώνες.

Τα επιθετικά όπλα των Βυζαντινών ήταν το ξίφος, ο πέλεκυς που σε αυτό το είδος περιλαμβάνονταν το ρόπαλο και η σιδερένια ράβδος και το δόρυ. Ενώ ως εκηβόλα όπλα είχαν το τόξο τη βαλλιστρίδα και τη σφενδόνη.
Εξέχουσα θέση στον επιθετικό εξοπλισμό των Βυζαντινών πολεμιστών ήταν το ξίφος και το ραβδί.

Οι τεχνικές Βυζαντινής οπλομαχίας και μονομαχίας μελετούνται, δοκιμάζονται και διδάσκονται, εδώ στην Ελλάδα στη χώρα που ανακαλυφθήκαν. Η ομάδα μας που φέρει το όνομα Scholae Palatinae, αποτελείτε από επαγγελματίες προπονητές μαχητικών αθλημάτων και πολεμικών τεχνών οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,από αρχαιολόγους και ιστορικούς ερευνητές όπου με την συνεχή έρευνα η πολεμική τέχνη των Βυζαντινών ανασταίνετε από τη λήθη των αιώνων.

Η ομάδα τελεί υπό την αιγίδα του ‘Πάμμαχου’(που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού), κλάδου άθλησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος.

Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται στα ακόλουθα όπλα:
1. Μακρύ σπαθί. Όπλο του 14ου και 15ου αιώνα. Το χρησιμοποιούσαν οι ευγενής και οι βαριοί πολεμιστές της αυτοκρατορίας. Η χρήση του είχε επιρροές από την Ιταλική σχολή και τη Γερμανική σχολή οπλομαχίας.
2. Παραμήριο με ή χωρίς χρήση μικρής ασπίδας. Είδος σπαθιού που μέχρι τον 11ο αιώνα ήταν αμφίστομο και ίσιο αλλά σταδιακά άλλαξε η μορφή του και έγινε ένα είδος σπάθης.
3. Σπαθίον με ή χωρίς χρήση μικρής ασπίδας. Είδος ξίφους που προήρθε από το Ρωμαϊκό gladius.
4. Ραβδομαχία.
5. Μάχαιρα.
6. Τοξοβολία.
7. Τακτικές οπλιτικής φάλαγγας (των σκουτάτων).

Όποιος έχει το ενδιαφέρων να μυηθεί στο εκπληκτικό ιδεώδες και στο δρόμο των Βυζαντινών πολεμικών τεχνών μπορεί να επικοινωνήσει στο mail :

g_e_georgas@yahoo.gr

τηλ: 694 587 6172

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s