Η Legio X είναι έτοιμη για υπηρεσία

IMG_6448

Τι δουλειά θέλει ο Οπτίων εκατόνταρχος  (Optio centuriae, the second in command of a century ) της Δέκατης Λεγεώνας (Legio X) στην Ελλάδα;

 Η απάντηση το Φθινόπωρο.

IMG_6444

IMG_6445

H ιστορία της Δέκατης Λεγεώνας.

Η δέκατη λεγεώνα είναι η πρώτη λεγεώνα που φτιάχτηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα όταν ήταν διοικητής στην Ισπανία. Έμβλημα της ο ταύρος επειδή φτιάχτηκε στην Ισπανία και το όνομα της ήταν Legio X Equestris. Δηλαδή οι ιππείς.

Ο Γερμανός βασιλιάς Αριόβιστος ζήτησε από τον Καίσαρα για να συνθηκολογήσει να βρεθεί μαζί του με μία σωματοφυλακή από ιππείς. Οι Ρωμαίοι δεν είχαν δικό τους ιππικό και οι Γαλάτες ιππείς που είχαν ως συμμάχους δεν ήταν έμπιστοι. Το ήξερε αυτό ο Γερμανός για αυτό και το ζήτησε. Ο Καίσαρας όμως πήρε μία λεγεώνα, τη δική του και την έκανε έφιππη για αυτό το γεγονός και ονομάστηκε Equestris.

 

Η δέκατη διαλύθηκε μετά τους γαλατικούς πολέμους και οι βετεράνοι πήραν γη στη νότια Γαλατία και μετά στην Ιταλία.

Η λεγεώνα ξαναδημιουργήθηκε αυτή τη φορά από τον Λέπιδο και είχε ως σκοπό να φυλά τα νότια στενά της Ιταλίας. Δηλαδή τώρα έγιναν πεζοναύτες. Άλλαξαν το όνομα τους σε Legio X Fretensis δηλαδή των στενών, αυτοί που φυλούν τα στενά με σύμβολο την τρίαινα, το πλοίο και το δελφίνι.

 

Πολέμησαν σε όλες τις μάχες εναντίον του Πομπήιου και ειδικά σε όλες τις μάχες στην Ελλάδα όπου συμπληρώθηκαν με λεγεωνάριους που πήραν από τον ντόπιο πληθυσμό.

 

Συμμετείχαν στις μάχες του Μάρκου Αντώνιου, ειδικά στην εκστρατεία εναντίον των Πάρθων. Τελικά πολέμησαν και έχασαν στο Άκτιο με τον Οκταβιανό ο οποίος τους ενσωμάτωσε στο δικό του στρατό και μετά πολεμούσαν για αυτόν. Μετά το Άκτιο οι βετεράνοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα όπου την έκαναν βάση τους.

 

H Fretensis του Οκταβιανού συμμετείχε στους εβραϊκούς πολέμους και ειδικά στην πολιορκία της Μασάντα.

Μετονομάστηκε σε Gemina και υπηρέτησε την αυτοκρατορία μέχρι τον 5ο αιώνα ήταν από τις αγαπημένες μετά του Καρακαλα, Σεπτήμου Σεβήρου και του Βεσπασιανού. Πολέμησε Γερμανούς και Δάκες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.